Lecke a parazita kapitalizmusról

kapitalizmus

Lecke a parazita kapitalizmusról

Ugye te is azt tanultad, hogy a demokrácia és a velejáró szabad piacgazdaság önmagában ugyan nem tökéletes…no de, mutass jobbat, ha tudsz?!

Így jelenleg ez a világon működő társadalom szerveződési, gazdasági rendszerek legjobbika. Az azt működtető kapitalizmus pedig egy hatékony, problémamegoldó modell, amely a termelékenység növekedésével egyre többek számára hozza el a jólétet.

A demokrácia zsenialitása abban rejlik, hogy megigéri, majd ígéretéhez híven meg is jutalmazza azokat akik mások problémáira felfigyelnek, és megoldást találnak rájuk.

A sikerét pedig az garantálja, hogy egyre több embert von be sok másik ember problémáinak a megoldásába, ami közvetlenül munkahelyeket hoz létre, terméket állít elő, jövedelemforrást teremt, így végül valóságos növekedést eredményez.

És, mivel megoldja az emberek közötti konfliktusokat, összességében is gyarapodást hoz.

Az így keletkezett pénzügyi gyarapodás még több elkölthető pénzt jelent, ami pedig a marketing-gazdaság alapját adja. Annak az ágazatnak nyújt lehetőséget, amely létezését sokszor a valóságos, még többször a vélt szükségletek és konfliktusok feloldására elköltött jövedelem biztosítja.

Van azonban a demokrácia alapú gazdaságnak egy csapdája, mégpedig az, hogy minél több konfliktust vagy problémát gerjesztesz, annál több megoldásra nyílik lehetőséged, ami óhatatlanul az egyéni gazdagodásodhoz vezet.

Ha egy állapot nincs leszabályozva, idő kérdése csupán ki és mikor nyilvánítja azt konfliktusnak és máris nyújthatja rá a megoldást. Sokszor az is elég, ha egy addig normális állapotot betegségnek nevezünk: lásd hiperaktív gyermek, akit megnevezünk, majd megbélyegezzük, és máris lehet neki gyógyszert adni. Vagy itt van a jól ismert sóhiány/túlzott sófogyasztás vitája, a cukor egyenlő méreg axióma, vagy épp a C vitamin szükséglet meghatározása. Minden hiányra kialakul a kereslet. És máris érkezik a megoldás.

A lényeg a tudat meghatározása. Mit gondolok magamról? Kövér vagyok, vagy túl sovány, esetleg érzelmileg labilis, hát irány a pszichológus.

Gondom van a szomszéddal, vagy más jobban tetszik a páromnál? Irány az ügyvéd, ő majd megmondja mi a megoldás.

Lássuk be, nincs ez másként a politikában sem: a háború okozta konfliktusok hadászati igénye egyre fokozódik, a fejlesztések sok pénzt emésztenek fel, a fegyverkereskedelem viszont jövedelmező.  Még a megrendelők között sem kell válogatni.

A szabályozott államok azért lehetnek gazdagabbak, mert a szabály egyben azt is jelenti: valós megoldások születnek valós emberek problémáira, miközben lecsökkenti a problémák és konfliktusok gerjsztésének lehetőségeit.

Az egyetértés gazdasága többletjavak formájában is megmutatkozik, ugyanis az így megtakarításra kerülő jövedelem a közösség jólétét, jó-érzetét javítja, ami tényleges bőség érzést teremt.

Napjainkban a nyugati demokráciákban működő újkori liberális piacgazdaság azt feltételezi, hogy az embereket csak az egyéni önzés köti össze miközben az együttműködés készsége és képessége anyagi és szellemi többletforrás hozadéka megkérdőjelezhetetlen.

A kapitalizmus működése valójában egy tisztán evolucionalista rendszer. Hiszem, hogy az emberi együttműködés jelenti az evolúció csúcsát.

Post Your Comment Here

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.